Het afscheid

Begin dit jaar (2017) hebben wij afscheid genomen van onze kleine potkachel. Hij had een mooi plekje voor de zwarte marmeren schouw. Nu hoor ik jullie denken … “wat zonde”, “zo’n kachel hoort bij een oud huis”. Eens, alleen wij vonden het ook zonde dat hij weinig tot nooit gebruikt werd. Het aantal keren, sinds wij 7 jaar geleden in het huis zijn komen wonen, is op twee handen te tellen. Reden: weinig rendement, maar bovenal teveel gedoe! Nu zijn wij beide ook geen padvinders die in het weekend een uitje naar het bos plannen om hout te gaan hakken. En daarnaast ontbreekt de ruimte om alle houtblokken op te slaan. De enige plek waar ik een aantal houtblokken heb opgeslagen (lees gestyled) is in het tv meubel. En owee als deze gebruikt werden voor in de potkachel!

Waarom een pelletkachel?

Vanaf maart zijn wij de trotse bezitters van een pelletkachel. – Pellet is een ander woord voor korrel. Het is dus een houtkachel die brandt op pellets. De pellets worden gemaakt van zaagsel en houtsnippers dat tot een staafje wordt geperst. Een elektrisch verwarmingselement zorgt ervoor dat de pellets verbranden – De redenen dat wij voor een pelletkachel gekozen hebben zijn:

  1. Gezellige sfeerverwarming; romantisch vuurtje zonder stof en rook.
  2. Hoog rendement; bijna alle energie wordt omgezet naar warmte.
  3. Gemak en eenvoud; hij werkt volautomatisch en is simpel te bedienen.

Nog een leuk bijkomend voordeel voor ons was de subsidie die door de overheid werd gegeven (tot 2018).

Nadelen en voordelen

Nu moet ik wel toegeven dat ik niet direct warm werd van het design van de meeste pelletkachels. Over het algemeen zijn ze redelijk groot en lomp. Wij hebben ook gekozen voor één van de kleinste modellen.

 

Beschik jij niet over een rookkanaal, maar zou je wel graag de sfeer van een houtkachel willen dan is de pelletkachel een heel mooi alternatief. In veel huizen is het mogelijk hem te installeren. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden!?

Pelletkachel gekocht bij Pelletkachelverkoop Hiemstra in Menaam.

Een nadeel wat ervaren kan worden bij een pelletkachel is het geluid van de ventilator die je af en toe hoort. Maar als wij eens samen op de bank zitten dan staat of de TV aan of we slapen met de TV aan (en oja, we praten ook nog wel eens), waardoor het geluid niet opvalt. Het schoonmaken van de kachel is ook een must, maar laat ik schoonmaken nou eens helemaal niet erg vinden (serious!).

Er zijn mensen die de pelletkechel aanschaffen als alternatief voor de CV-ketel of hem als aanvullend element aan de CV-ketel koppelen. Zo is het perfect mogelijk de centrale verwarming volledig te laten werken op pellets. Bij ons wordt hij met name gebruikt in het weekend bij bezoek van familie of vrienden, op een koude winteravond of om de romantiek weer even nieuw leven in te blazen 😉

Author Lyanne Jellema

More posts by Lyanne Jellema