Europese Culturele Hoofdstad 2018

Dit jaar werd bekend dat Friesland door Lonely Planet is verkozen tot nummer 3 van de 10 ‘Best in Europe’ plekken van 2018. Nog nooit eindigde een bestemming in Nederland zo hoog en daar zijn wij als Friezen best een beetje ‘grutsk’ op. Leeuwarden is dit jaar ook uitgeroepen tot Europese Culturele Hoofdstad. Kortom, een goede reden om binnenkort eens een bezoek te brengen aan deze mooie stad. En voor de Friezen en Liwwadders onder ons … het is soms dichterbij dan je denkt! Laat je verrassen met deze shoproute langs inspirerende interieurwinkels in het centrum van Leeuwarden!

Centrum Leeuwarden. Bron: westcordhotels.nl

Start shoproute interieurwinkels centrum Leeuwarden

Wolkom! Klik hier om de plattegrond van het centrum van Leeuwarden te openen. Wanneer je de auto parkeert bij de Oldehove dan is mijn advies de dag goed te beginnen door bij Binnenwerk naar binnen te gaan.

1. Binnenwerk

Adres: Grote Kerkstraat 12

Binnenwerk is gevestigd in een monumentaal pand. Alleen al daarom is het de moeite waard er binnen te gaan kijken. Hoogwaardige design meubelen, verlichting en woningtextiel, van merken als Vitra, Hay, Pastoe, Flos, Serax en StoryTiles, vormen hier de boventoon. Kunst en unieke woonaccessoires zorgen voor de finishing touch in deze bijzondere woonwinkel.

Vervolg je route naar de Kleine Kerkstraat, dé winkelstraat die maar liefst tot twee keer toe (2010 en 2012) de titel ‘Leukste Winkelstraat van Nederland’ won. In dit gezellige straatje vind je meer dan 30 speciaalzaken met allemaal een uniek aanbod. Zo ook de zaak Eric Steenbergen Designwinkel.

2. Eric Steenbergen Designwinkel

Adres: De Kleine Kerkstraat 20

Deze winkel omschrijft zichzelf als de mooiste Designwinkel van het Noorden met merken als Kartell, FatBoy, Kosta Boda, Blomus en Eva Solo! Je kijkt hier je ogen uit en wordt vrolijk van de vele kleurrijke items, de verrassende mix van tijdloze designklassiekers en nieuwe brutale ontwerpen. Naast meubelen vind je er ook veel huishoudelijk apparatuur, servies, bestek, tassen, horloges, sieraden, gadgets, audio en nog heel veel meer trendy artikelen.

Door links af te slaan aan het einde van dit straatje dient zich de volgende prachtige winkel alweer aan, namelijk Concept Store Johan Hemrica

Binnenwerk. Bron: Facebook Binnenwerk
Eric Steenbergen. Bron: liwwadders.nl
Johan Hemrica. Bron: Instagram Johan Hemrica 

3. Concept Store Johan Hemrica

Adres: Nieuwestad 51

De combinatie van bloemen, mode en interieur maken deze winkel, gevestigd in een mooi oud pand, een ware belevenis. Het zorgvuldige aanbod van bekende woonmerken als &K, House Doctor, It’s About Romi en minder bekende merken zorgen ervoor dat je hier ieder seizoen een andere wereld binnen stapt. Onderscheidend, origineel en met oog voor detail!

Loop de Nieuwestad helemaal af, door links van de gracht te blijven lopen, en sla helemaal aan het eind de Sint Jacobsstraat in. Wederom weer een fantastische straat met unieke shops, waarvan de eerste Tres Jolie interieur & advies is.

Tres Jolie. Bron: pure-orginal.nl

4. Tres Jolie interieur & advies

Adres: Sint Jacobsstraat 13

Een woonwinkel waar de landelijk sobere sfeer, in combinatie met stoer en industrieel, direct opvalt. Het prachtige pand in Amsterdamse Renaissance stijl laat het aanbod aan unieke kalk en krijtverven goed uitkomen op de muren. De woonaccessoires van merken als BePureHome, Aura Peeperkorn en IB Laursen, zijn hierbij een mooie aanvulling en geven je een warm gevoel van gezelligheid als je hier binnenstapt!

Sinds maart 2018 heeft NØRD Conceptstore & Coffee zich in het pand ernaast gevestigd. Leuk leuk leuk!

NØRD. Bron: Facebook NØRD
NØRD. Bron: Facebook NØRD
NØRD. Bron: Facebook NØRD
NØRD. Bron: Facebook NØRD

5. NØRD Conceptstore & Coffee

Adres: Sint Jacobsstraat 15

Uniek in Leeuwarden … een conceptstore ingericht in Scandinavische stijl waar je o.a. producten van jonge ontwerpers koopt én kunt genieten van een vers gemalen bakje koffie. De producten zijn functioneel en stralen rust en eenvoud uit. Denk aan servies, vazen, verlichting, textiel, maar ook posters, boeken en planten. Een gezellig winkeltje die zeker de moeite waard is om te bezoeken!
Ok, en door! Een paar meter verder lopen wil ik je attenderen op ZenZi Mind & Lifestyle

6. ZenZi Mind & Lifestyle

Adres: Sint Jacobsstraat 21

ZenZi staat voor lifestyle, inzicht en bewustzijn. Het assortiment wat voor rust en balans moet zorgen sla ik persoonlijk altijd snel over (not my thing), maar tussen de wierook, etherische oliën en (half) edelstenen vind je ook een leuk aanbod van originele cadeaus, kussens en wenskaarten. En een mooie bijkomstigheid is dat de artikelen bewust ingekocht zijn want fairtrade, kwaliteit en zuiverheid staan hier voorop.

Mijn advies is om weer terug te keren naar het begin van de Sint Jacobsstraat, tenzij je behoefte hebt aan een stukje geschiedenis (Gouveneursplein) maar daar zijn wel weer andere routes voor 😉 Sla linksaf het Naauw in (verlengde van de Nieuwestad) richting Kelders. Daar vind je Mevrouw Dientje

ZenZi. Bron: Facebook Zenzi
Mevrouw Dientje. Bron: Suksawat

7. Mevrouw Dientje

Adres: Kelders 27

Mevrouw Dientje is dé groene woonwinkel van Leeuwarden! Je komt hier planten in vele soorten en maten tegen, maar … het groen vind je ook terug in de vorm van bijzondere projecten van groene ontwerpers. Ontwerpers waarmee samengewerkt wordt zijn o.a. Snowpuppe, Spruitje, DesignSprout en Brut. Andere artikelen als botanische theedoeken, kaarten en posters, stationary, lampen en woonaccessoires maken ook onderdeel uit van het aanbod. En er is zelf een klein kringloopgelukschatkamertje te vinden in deze groene hotspot.

Ga weer terug naar het Naauw en loop links van de gracht. Van groen naar kleur, want hier vind je House of Colour.

House of Colour. Bron: emi.frl 

8. House of Colour

Adres: Naauw 14

In deze knusse woon- en cadeauwinkel vind je een steeds wisselend aanbod van accessoires voor huis en tuin van merken als the Go Round, HK Living, Madam Stolz, Koeka en Zusss. Denk aan kleurrijke kussens, tekstborden, woonaccessoires, servies, plaids, verlichting, klein meubilair en ga zo maar door. Deze winkel verlaat je niet met lege handen!

House of Colour. Bron: emi.frl 

Ben je er al klaar mee? Nee? Ok, dat komt goed uit want ik heb nog twee winkels die niet mogen ontbreken in dit rijtje. Blijf het Naauw volgen en sla aan het eind links af de Wirdumerdijk op richting het Zaailand. In winkelcentrum het Zaailand kun je niet om Design-Fabriek en Meneer Peer heen.

9. Design-Fabriek en Meneer Peer

Adres: Zaailand 97

Deze twee winkels grenzen aan elkaar en als interieurliefhebber word je hier blij van. De industriële ruimte van de Design-Fabriek laat producten van bekende en onbekende ontwerpers goed tot hun recht komen. Bijna alle merken die er verkocht worden komen uit Europa of worden fairtrade geproduceerd, denk aan Room08, Bodilson, House Doctor, Bloomingville, Innovation. De inkoop en styling van de meubels en woonaccessoires wordt verricht door jonge ondernemers.

Meneer Peer is dé kids design winkel met de mooiste spulletjes voor kinderen, zoals knuffels, hobbelschapen, kleedjes en tipi’s. Door de kwaliteit en het materiaal van de producten is het een perfecte aanvulling op je interieur.

Ja, en aan al het moois komt een eind. De laatste winkel die ik met jullie wil delen is totaal anders dan alle voorgaande maar daardoor niet minder leuk. Dit gaat over Hardwerk | Fogeltje

10. Hardwerk | Fogeltje

Adres: Zaailand 113

Hardwerk | Fogeltje is gespecialiseerd in vintage en industriële meubelen en accessoires. Deze worden door de eigenaren zelf uit Polen en Frankrijk gehaald. Iedere week wordt de winkel opnieuw aangevuld met items als lockerkasten, werkbanken, lampen, wandkaarten, tapijten, krukjes en heel veel andere artikelen. Ben je op zoek naar unieke spullen met een verhaal? Dan ben je hier zeker aan het juiste adres.

Einde shoproute interieurwinkels centrum Leeuwarden

Ik hoop dat je veel shopplezier beleefd / hebt beleefd en tussendoor ook de tijd neemt / hebt genomen voor een break in één van de vele leuke cafés of terrasjes die Leeuwarden te bieden heeft. Naast deze selectie aan interieurwinkels zijn er uiteraard nog meer. Wellicht een ‘Shoproute interieurwinkels Leeuwarden’ deel 2?!
Oant sjen!

Author Lyanne Jellema

More posts by Lyanne Jellema