Aandacht maakt alles mooier …

Als interieurliefhebber is Ikea een grote inspiratiebron voor mij. Mooie producten en creatieve oplossingen hoeven niet altijd duur te zijn. Ik vind dat Ikea ontzettend goed inspeelt op trends en ook voor vernieuwing zorgt van hun bestaande populaire producten. Denk aan de BESTA kasten (ik ben fan), zie foto 1 hieronder. Tegenwoordig verkrijgbaar in nog meer verschillende kleuren en soorten deuren. Of denk aan het houten Ikea opstapje/krukje, zie foto 2 hieronder, die je bijna in ieder huishouden tegenkomt. Het leuke is dat hij nu ook te koop is in een andere kleur. En daarnaast kom je in de collectie varianten tegen die erop lijken maar dan net even anders.

Bron: thestylebox.com
Bron: ikea.com

Nieuwe samenwerkingen Ikea

Op 7 juni 2017 heeft Ikea aangekondigd te gaan samenwerken met ruimteorganisatie NASA, ontwerper Virgil Abloh, parfumhuis Byredo en creatief collectief Teenage Engineering. Nu kan ik mij voorstellen dat niet alle bovengenoemde namen je bekend voorkomen (herkenbaar!). En je een samenwerking op interieurgebied ook niet direct kunt plaatsen (snap ik ook!). Met een paar zinnen probeer ik je mee te nemen in de collectie die in de loop van 2019 verkrijgbaar zal zijn. Ik kijk er naar uit!

– NASA = een ruimtelijke collectie; het onmogelijke mogelijk maken op een kleine oppervlakte.
– Virgil Abloh = grensverleggend design voor Millenials (generatie geboren tussen 1980 en 2000); persoonlijkheid voor starters door middel van bijzondere objecten.
– Byredo = onzichtbaar design; nieuwe manieren om geur aan huizen toe te voegen.
– Teenage Engineering = een collectie om een geweldig huisfeest te kunnen geven.

Collecties Ikea

Ikea heeft de afgelopen jaren al verschillende collecties gelanceerd in samenwerking met gerenommeerde bedrijven en designers. Zoals de SINNERLIG collectie (2016) samen met de Britse designer Ilse Crawford, foto 1 hieronder. De JASSA collectie (2017) met Nederlandse topdesigner Piet Hein Eek, foto 2 hieronder. En de YPPERLIG collectie (2017) samen met het Deense merk HAY, foto 3 hieronder. Deze laatste is momenteel nog verkrijgbaar in de winkels en ik moet zeggen dat ik zelf al een aantal items heb gescoord!

Bron: ikea.com
Bron: ikea.com

Creatieve ideeën gespot bij Ikea

Nu heb ik echt niet een woonkamer die zo uit een Ikea catalogus weggelopen lijkt te zijn, maar ik kan toch niet ontkennen dat ik al snel op minimaal 10 objecten kom (de deegroller, scharen, waxinelichtjes en slakom niet meegerekend). Iedere keer als ik bij de Ikea vandaan kom ben ik weer opnieuw geïnspireerd. Waar ik met name geïnspireerd door raak zijn de creatieve en verrassende oplossingen en ideeën. Hieronder een aantal foto’s die ik onlangs, tijdens een bezoek aan Ikea Groningen, heb gemaakt.

1. Lambrisering van kleine vierkante tegeltjes

Een lambrisering van verf kom je al vaak tegen, maar een lambrisering van vierkante tegeltjes vind ik een leuk alternatief, zie foto. Je creëert daarmee de sfeer van de Amsterdamse School stijl van de jaren 20-30. Je kunt zelf de kleur bepalen van de tegels. Ga je voor witte tegeltjes met bijvoorbeeld een zwarte voeg, dan ontstaat een meer industrieel effect. Leuk voor in een hal, maar uiteraard kan het ook in de woonkamer.

Denk wel heel goed na voordat je hieraan begint, want de tegeltjes verwijder je niet zo gemakkelijk als een likje verf op de muur.

2. Vloerkleed van verf

Wanneer je beschikt over een echte houten vloer in je huis en je eens out of the box wilt denken betreft vloerbekleding … kijk dan eens naar deze foto. Hier zie je een mooi patroon als vloerkleed geverfd op de vloer in de keuken. Uiteraard kan het ook in de woonkamer, slaapkamer of hal toegepast worden. Geef hem een kleur die terugkomt in de rest van je huis om voor rust en eenheid te zorgen of kies juist voor een compleet andere tint … dan wordt het echt een statement!

Wij hebben ook een houten vloer en deze in een lichte kleur geverfd toen we het huis kochten. Onze keuken zou zich hier bijvoorbeeld prima voor lenen.

3. Zwarte houten kozijnen als afscheiding van een ruimte

De zwarte stalen kozijnen, puien en binnendeuren zijn momenteel enorm populair (en terecht als je het mij vraagt). Strak, stoer en karaktervol. Alleen de prijs is er ook naar.

Ikea verraste mij met zelfgemaakte zwarte houten kozijnen, zie foto. Nu zou ik niet aanraden ze te gebruiken als kozijnen voor buiten, maar voor binnen als afscheiding van een ruimte vind ik het erg creatief gevonden. Je kunt de vakken open laten, maar het is ook mogelijk er stukjes (plexi) glas tussen te zetten. Op de foto is het toegepast in de badkamer, maar in de woonkamer kun je het ook gebruiken in de vorm van bijvoorbeeld en suite deuren.

Ik heb al een favoriet van bovengenoemde ideeën, welke ik dit jaar hoop uit te voeren. Benieuwd welke dat is? Houdt mijn Instagram en Facebook in de gaten!

Ikea bij mij thuis #ikeabijmijthuis

Stoel en krukje van Ikea
Lijsten van Ikea
Daybed en lamp van Ikea
Kast en vaas van Ikea
Salontafel van Ikea

Author Lyanne Jellema

More posts by Lyanne Jellema